Inför resan

Det går aldrig att med 100% säkerhet veta vilka äventyr just du kommer att uppleva under din resa. Ibland går allt precis som du tänkt, ibland händer det oväntade. Steven&Friends gör allt vi kan för att din resa ska bli så trygg och bekväm som möjligt. Men en del hänger också på dig. Med rätt inställning, goda förberedelser, och en stark organisation i ryggen kan du vara trygg med att även det oväntade blir en del av din dröm.

Att skaffa sig kunskap är grunden för en säker och smidig resa. Tänk på att offerten från den researrangör som du väljer att boka med innehåller viktig information – ta dig tid att läsa den! Du kan också hitta mer information på researrangörens hemsida. Här nedanför hittar du ett antal restips och information om visum, försäkring och annat som vi särskilt vill lyfta fram. Din upplevelse och trygghet är viktig för oss!

Hur mycket tid och pengar behöver man för sin safariresa?

En safariresa är för de flesta en-gång-i-livet-upplevelse och därför krävs en bra planering och framför allt god förberedelse. Det gäller allt från tiden för besöket till vilka vaccinationer som krävs.

Exakt hur mycket pengar en safariresa kostar varierar beroende på vilken boendestandard man väljer, vilken tid man reser, vilka aktiviteter man bokar, med mer. 

Generellt kostar ändå en safariresa en hel del och just därför behöver du planera med din ekonomi och vara ute i god tid.

1. Personlig rådgivning

Steven&Friends erbjuder 30 minuters kostnadsfri personlig telefonrådgivning när du bokar via oss. Passa på att få experthjälp med dina frågor och värdefull kunskap inför resan. Det skapar trygghet och hjälper dig att få ut det mesta av din upplevelse! Här skriver du in dina kontaktuppgifter så kontaktar vi dig.

2. Internationella flygresor och inrikesflyg

Du bokar själv dina internationella flyg. Var gärna ute i god tid för att få ett bra pris. På din offert ser du vilken flygplats du ska flyga till. För safariresor är det oftast Kilimanjaro International Airport (JRO) som gäller. Din researrangör hjälper till med bokning av inrikesflyg.

Vid ankomsten till Tanzania möter din lokala researrangör upp dig efter passkontrollen med en namnskylt. Undvik att ta emot hjälp från någon annan än din researrangör med exempelvis transport av bagage.

3. Visum

Besökare i Tanzania måste ha ett giltigt visum. Du ansöker och betalar elektroniskt via Tanzanias officiella ansökningsformulär som går att hitta på www.immigration.go.tz. Tänk på att göra ansökan i god tid, gärna 4 veckor före avfärd. Tanzanias ambassad i Stockholm har mer information på sin hemsida, www.se.tzembassy.go.tz, för resenärer som reser från Sverige.

4. Pass

Det är viktigt att ditt pass har en giltighetstid på minst 6 månader efter utresa från Tanzania. Det gäller alla resenärer. Vi rekommenderar att du tar med dig en kopia på ditt pass.

5. Reseförsäkring

Det är mycket viktigt att du har en giltig reseförsäkring, både för din egen skull och för att många researrangörer idag kräver detta. Börja med att se över reseskyddet i din hemförsäkring, och villkoren i den reseförsäkring som är kopplad till ditt kreditkort. Kontakta ditt försäkringsbolag om du behöver utöka ditt skydd. Se till att ha med försäkringsbevis och viktiga nummer under resan. Tänk på att ordna med detta i god tid innan avresa.

6. Hälsoinformation

Ta kontakt med en vaccinationsmottagning i god tid före avresan, så att du hinner ta de vaccinationer som du kan behöva. Förutom grundskydd krävs ofta vaccination mot hepatit och tabletter mot malaria. Har du mellanlandat i ett annat afrikanskt land innan du anländer till Tanzania kan du behöva visa intyg på att du är vaccinerad mot gula febern. För dig som vill bestiga Mount Kilimajaro: Även om det inte krävs några särskilda kunskaper i klättring, är bestigningen av Mount Kilimanjaro en tuff utmaning, som kräver förberedelse och träning. Ta dig tid att läsa den information som finns i din offert och på din valda researrangörs hemsida, och gör vad du kan för att vara i god fysisk form inför resan, så ökar du chanserna att inte bara klara av vandringen, utan att få ut så mycket som möjligt av den.

7. Mat och dryck

Alla måltider under din safari (frukost, lunch och middag) är inkluderade i priset. Vegetariska alternativ finns alltid tillgängligt. Behov av specialkost på grund av allergier eller av andra skäl går oftast att tillgodose, men tänk på att informera den researrangör du valt att boka med i god tid innan resan. Du betalar själv för dryck, även om en viss mängd vatten på flaska ingår (detaljer finns i din offert). Drick mycket, 2 liter vatten/dag är ett bra riktmärke. Alla resenärer rekommenderas att enbart dricka vatten på flaska. Under en resa finns alltid en risk att magen kommer i obalans. Detta beror oftast på miljöombytet och på att man äter på ett sätt som man inte är van vid. Även bakterier och parasiter kan orsaka magproblem, men om man är noga med att tvätta händer innan måltider och att inte dricka kranvatten är detta ganska ovanligt bland safariresenärer.

8. Valuta

Tanzanias valuta är tanzaniska shilling (TZS), men även USD accepteras på många platser och är lätt att växla till TZS om så krävs. Bankomater finns i större städer och vid internationella flygplatser. Många ställen accepterar kortbetalning (Visa, MasterCard, American Express) men en extra avgift tillkommer nästan alltid. Beroende på hur mycket du själv vill spendera på dryck, souvenirer, etc, rekommenderar vi att du tar med en lämplig kontant summa i USD i blandade valörer. Tänk på att sedlarna behöver vara tryckta 2006 eller senare, annars finns det risk att de inte accepteras. Glöm inte att pengarna också ska räcka till dricks, se mer under rubriken ”Dricks”.

9. Barn på safari

Safari är något för alla, även barn! De flesta medarbetare hos de researrangörer som vi samarbetar med har egna barn och en lång erfarenhet av att jobba med barnfamiljer. Många arrangörer har också safaris som är särskilt anpassade för barn, med möjlighet till olika aktiviteter. Det du ska tänka på är att det ibland kan bli långa körsträckor och väntetider då det inte händer så mycket. Fundera på vad just ditt barn behöver för att orka, och packa en liten väska med block, penna och annat som du vill ha nära till hands.

10. Din guide

Under safarin kommer du och ditt sällskap att spendera stora delar av dagen tillsammans med er guide. Guiden är mycket mer än bara en chaufför. Han har en lång utbildning och erfarenhet av den tanzaniska vildmarken och av att leva i Tanzania. Passa på att ställa frågor, om djuren ni ser, men också om tanzanisk kultur, historia, naturvård och annat som du undrar över.

11. Dricks

Att ge dricks är förstås frivilligt, men i Tanzania är det en självklar del av servicesektorn, och ett naturligt sätt att tacka för en oförglömlig upplevelse. Dricksen brukar lämnas över på safarins sista dag, gärna i ett kuvert med pengar från hela gruppen. En rimlig summa till en safariguide är 10–12 USD per dygn och vuxen resenär. Vid bestigning av Mount Kilimanjaro brukar summan vara högre. På lodger och hotell finns ofta en låda där du kan lämna dricks som fördelas mellan personalen. Ett riktmärke här är 5–7 USD per dygn och resenär. I samtliga fall är USD den bästa valutan att använda. Läs också vad som står om dricks hos din valda researrangör.

12. Bagage

Hur mycket bagage du kan ta med beror på vilket flygbolag du väljer att resa med, då olika bolag har olika regler. Viktigt att komma ihåg för dig som ska resa med inrikesflyg är dock att högsta tillåtna bagagevikt på dessa resor ofta är lägre än på de internationella flygen. Det gäller alltså att packa med omsorg. Du vet bäst själv vad du vill ha under din resa, men här är några saker att tänka på:

Kamera.  Det kommer att finnas massor av tillfällen att fotografera djur och natur, och kanske även människor (men då måste du fråga om lov och använda sunt förnuft och omdöme). Välj en kamera du är van att fota med, och har du ett teleobjektiv så tar med det. Glöm inte laddare, reservbatterier, extra minneskort och rengöringsdukar till linsen.

Adapter.  I Tanzania är eluttagen av brittisk typ, med 3 platta stift.

Solskyddsfaktor.  Dels är solen mycket starkare än på våra nordliga breddgrader, dels kommer du att spendera hela dagarna utomhus i en öppen jeep.

Ficklampa eller pannlampa.  Under morgnar och kvällar är det skönt att ha en ficklampa eller pannlampa till hands när du rör dig utomhus. Detta gäller särskilt dig som valt att bo i tält.

Reseapotek.  På hotell och lodger finns normalt sett tillgång till sjukvårdsutbildad personal och visst sjukvårdsmaterial. Vi rekommenderar ändå att du har med ett eget reseapotek med ett första hjälpen-kit, sår- och handdesinfektion, myggmedel, plåster, värktabletter, medicin mot diarré, vätskeersättning, malariamedicin och eventuellt andra mediciner som du behöver. Kom ihåg att packa förskrivna läkemedel i handbagaget.

Kikare.  Under din safari kommer du ofta att komma så nära djuren att du inte behöver någon kikare. Men ibland vill du kunna titta närmare på något som finns lite längre bort.

Skor.  Såvida du inte ska klättra upp på Mount Kilimanjaro behöver du inga särskilda vandringskängor. Gymnastikskor eller någon bekväm sko som är skön att gå i fungerar lika bra.

Kläder.  Du behöver egentligen inga särskilda safarikläder, men några saker kan vara bra att tänka på. Naturliga färger som beige, grön och khaki smälter bra in i omgivningen. I vissa områden finns tsetse-flugor, som särskilt dras till blått och svart, så dessa färger är bra att undvika. För att skydda dig mot myggor och andra bitande insekter är långa ärmar och ben att rekommendera under kvällarna. Dagarna är varma, men morgnar och kvällar i en öppen jeep kan bli ganska kalla, så glöm inte en tunn jacka. En sjal eller sarong är också praktiskt, det kan användas som skydd både mot kyla, sol och damm.

Mobiltelefon.  De större teleoperatörerna har ofta avtal med operatörer i Tanzania, så du kan troligen använda din mobil med ditt vanliga nummer i städer och större samhällen. De flesta nationalparkerna ligger dock utanför täckningsområden. Din guide har en komradio för att kunna kommunicera med andra vid behov.

13. Hyra av utrustning

Det finns möjlighet att hyra viss utrustning vid exempelvis bestigning av Mount Kilimanjaro. Stäm av med din valda researrangör innan avresan.

14. Tvätt

Vissa boenden erbjuder tvättservice mot en extra kostnad (stäm av med ditt valda boende för detaljer). Om du bara stannar en natt kan det dock vara svårt att få tvätten att hinna torka, så passa på att tvätta när du stannar lite längre tid på samma ställe.

15. Kontaktuppgifter

I din offert finns telefonnummer och andra kontaktuppgifter till den researrangör som du valt att boka med. Spara dessa i din telefon, och skriv ned dem på ett papper som du förvarar tillsammans med dina resehandlingar.

16. Språk

Du klarar dig bra på engelska i hela Tanzania, men kan du säga några ord på swahili är det alltid uppskattat.

Här är en kort ordlista.

Jambo – Hej

Mambo? – Läget? (Hur är läget?)

Poa – Bra (Det är bara bra.)

Hakuna matata – Inga bekymmer

Asante sana – Tack så mycket

Chakula – Mat

Kahawa – Kaffe

Chai – Te

Maji – Vatten

Simba – Lejon

17. Feedback/Återkoppling

Steven&Friends är bara framgångsrika om våra resenärer är nöjda. Vi vill verkligen ha din öppna och ärliga återkoppling för att på bästa sätt kunna utveckla vår service och uppfylla dina förväntningar på oss. Tack för att du mejlar din återkoppling till info@stevenandfriends.se.

Boka en kostnadsfri personlig rådgivning

Steven&Friends erbjuder 30 minuters kostnadsfri personlig telefonrådgivning när du bokar via oss. Passa på att få experthjälp med dina frågor och värdefull kunskap inför resan. Det skapar trygghet och hjälper dig att få ut det mesta av din upplevelse!