Om Tanzania

Tanzania ligger vid Afrikas östra kust, en aning söder om ekvatorn. Med sin yta på över 940 000 km² är landet mer än dubbelt så stort som Sverige och det största landet i Östafrika. I dagligt tal pratar man ofta om Tanzania och Zanzibar som två skilda enheter, där Tanzania syftar på fastlandet – det som tidigare hette Tanganyika – och Zanzibar på ön som ligger i Indiska oceanen strax utanför kusten. Men egentligen hör både Zanzibar och Tanzanias fastland till unionen Tanzania. Även när du är på Zanzibar är du alltså i Tanzania.

När ska du besöka Tanzania?

Tanzania kan besökas året runt, och oavsett när du väljer att resa kommer du garanterat att få många fantastiska natur- och djurupplevelser och en strålande sol- och badsemester.

Tidsskillnad i Tanzania är +2 timmar på vintern, +1 timme på sommaren. 

Bästa tiden att åka på safari i Tanzania

Det går att få en underbar safariupplevelse i Tanzania året om.  Flest antal turister brukar besöka landet i februari, juli–augusti och under jul och nyår. Regnperioden infaller i april–maj. Det kan även vara lite regnigare i november med främst skurar som snabbt följs av sol, men detta innebär inget hinder för safariäventyr.

Bästa tiden att bestiga Kilimanjaro

Den bästa tiden att bestiga eller vandra uppför Mount Kilimanjaro är januari–mars och september–oktober.

Bästa tiden att åka till semesterparadiset Zanzibar

Zanzibar är en fantastisk semesterdestination året om.
Här ligger vattentemperaturen alltid runt 27 grader. Stränderna är vita, havet är turkost och passar perfekt för alla sol- och badälskare.

Du kan vänta dig genomsnittliga dagstemperaturer på 25–32 grader och genomsnittliga nattemperaturer på 20–26 grader.

Januari – februari, juni – oktober och december är välbesökta månader.

I april och maj är det regnperiod. Det kan också vara lite regnigare i november med främst skurar som snabbt följs av sol, men detta innebär inget hinder för turism och badliv.

Spektakulära safariturer

På en safariresa i Tanzania har du goda chanser att få se alla de djur som man förknippar med en klassisk afrikansk safari.

Serengeti National Park

Den oändliga savannen

Serengeti med sina enorma slätter och natursköna, spektakulära landskap är drömmen med stort D för många safariresenärer. Namnet Serengeti stammar från massajernas siringet, vilket ungefär betyder ’en plats där slätten fortlöper i det oändliga’. Parken ligger i norra Tanzania och är ett självklart huvudresmål året om. Sedan 1981 är den klassad som världsarv av UNESCO.

Djurliv och natur

Serengeti har världens största landlevande djurpopulation. Här har du som störst chans att få se alla de ”fem stora” eller The Big Five – lejon, elefant, leopard, buffel och noshörning. Men här finns också många andra spännande arter att uppleva. Giraffer, antiloper och andra klövdjur betar på slätterna, flodhästar och krokodiler svalkar sig i floder och vattenhål, och rovdjur som hyenor och geparder har gott om bytesdjur att livnära sig på.

Serengeti är även världsberömt för den stora migrationen, mer känd som The Great Migration, då över en miljon gnuer, zebror och gaseller vandrar mellan grässlätterna i Serengeti och Masai Mara. Denna spektakulära händelse räknas till ett av Afrikas sju naturliga underverk.

Serengetis ekosystem är ett av världens äldsta. Den klassiska savannen, i vissa områden överströdd med akacieträd, ger en känsla av tidlöshet. Här styrs livsrytmen av solens färd över himlen och av vädrets och årstidernas växlingar, så som den gjort under tusentals år.

Aktiviteter

Med sina unika möjligheter erbjuder Serengeti ett antal aktiviteter för att ge dig som besökare de bästa chanserna till en oförglömlig vildmarksupplevelse. 

Här kan du till exempel flyga över slätten med luftballong, spana på djur från en safarijeep, leta upp de bästa platserna för att fota eller filma, gå på safari till fots, äta medhavd matsäck ute i det vilda eller upptäcka den lokala kulturen och vardagslivet.

Zanzibar

Semesterparadiset

För dig som är intresserad av hav, stränder, sol och bad är Zanzibar utanför Tanzanias östkust en upplevelse väl värd ett besök. Ön har en fantastisk natur med kilometer efter kilometer av vita sandstränder skuggade av gröna palmer, och ett turkost hav som sträcker sig mot horisonten så långt ögat når. 

Här kan du njuta av en härlig och avkopplande semester med sol, bad och god mat.

Kultur och historia

Zanzibar ligger knappt 50 km från Tanzanias kust. Ön har en spännande historia med influenser från många olika kulturer. Här har människor från Afrikas fastland mött och blandat sig med perser, portugiser, britter och araber. Ön var länge ett viktigt handelscentrum, med kryddor som en av de viktigaste handelsvarorna. Mycket kryddor odlades också på ön, och än idag finns det fantastiska kryddodlingar som är väl värda ett besök. 

Drygt fem kilometer utanför Zanzibars kust ligger Prison Island, eller Changuu Island som den egentligen heter, en riktig liten paradisö med sagolikt vacker natur och en stor population av jättesköldpaddor. 

Aktiviteter

Utöver avkoppling, sol, bad och god mat bjuder Zanzibar på historiska upplevelser och spännande äventyr. Du kan till exempel besöka den fascinerande staden Stone Town eller göra en utflykt till de berömda kryddodlingarna och uppleva doften av paradiset. Om du vill besöka jättesköldpaddorna på Prison Island kan du åka på en halvdagstur till ön med båt.

Zanzibar är också ett paradis för dykning och snorkling med sitt klara vatten och sina fantastiska korallrev. Här finns en mängd havslevande djur att upptäcka, från den lilla clownfisken till delfiner och havssköldpaddor.

Ngorongorokratern (Ngorongoro Conservation Area)

Bästa platsen att få se svart noshörning

Ngorongorokratern är ett av världens mest unika naturområden. Där kratern idag ligger fanns en gång ett berg lika högt som Kilimanjaro. För ungefär 2,5 miljoner år sedan kollapsade berget i samband med ett vulkanutbrott och en vulkankrater bildades. Miljön på kraterns botten är idealisk, med god tillgång till både mat och vatten året runt. Platsen är klassad som världsarv av UNESCO och räknas till Afrikas sju underverk. 

Djurliv och natur

I Ngorongorokratern lever omkring 20 000 vilda djur på en relativt begränsad yta, vilket gör det möjligt att se ett stort antal arter, bland annat alla de ”fem stora” eller The Big Five – lejon, elefant, leopard, buffel och noshörning – på en och samma dag. Här har du dessutom störst chans att få se den utrotningshotade svarta noshörningen. Den trivs bäst i skogarna i västra delen av kratern, men kommer ibland ut på slätten efter ett regn. 

Ngorongorokratern är ungefär två mil bred och omges av 600 meter höga bergskanter. På väg ner i kratern har du en sagolik utsikt över den öppna slätten med sina hjordar av betande djur. Till Ngorongoro Conservation Area hör även två mindre kratrar och omgivande landskap. Området är hem till ca 42 000 massajer som lever i symbios med naturen på samma sätt som de har levt i århundraden.

Aktiviteter

Ngorongorokratern är en utmärkt park för en safaritur i en öppen jeep. Känn vinden mot huden och njut av den spektakulära omgivningen med flockar av zebror, gnuer och antiloper som betar på de öppna slätterna. Titta på lejon som dåsar i solen eller makligt vandrar på vägen framför dig, spana efter leopard och noshörning i skogspartierna, och ät medhavd matsäck vid någon av sjöarna i kratern. 

I Ngorongoro Conservation Area kan du också besöka en genuin massajby och lära dig om detta folkslags kultur och vardagsliv.

Lake Manyara National Park

De trädklättrande lejonens park

Lake Manyara National Park har fått sitt namn från en kaktusliknande växt som massajerna kallar emanyara (Eurphorbia tirucalli på latin). Med sin täta vegetation skiljer sig parken från många av norra Tanzanias andra parker. Här får man som besökare mer en känsla av djungel än av savann.

Djurliv och natur

Lake Manyara är ett paradis för fågelälskaren. Här har man identifierat mer än 390 fågelarter, inklusive rovfåglar. Du kan bland annat få se olika arter av näshornsfågel, grå kontrana och hadadaibis. Manyarasjön, som sträcker sig längst nästan hela parkens östra gräns, drar till sig flamingos, storkar och ibland stora flockar med pelikaner.

Det är inte bara fåglar som trivs i parken, utan även djur som flodhäst, buffel, gnu, zebra, elefant och babian. Parken är dessutom känd för sina trädklättrande lejon. Att lejon klättrar i träd är egentligen mycket ovanligt, men lejonen vid Lake Manyara har skaffat sig vanan att, precis som leoparder, vila sig på en trädgren under dagarna. Har du tur får du syn på något av dem.

Parken ligger på kanten av Riftdalen, och från sjön med dess omgivande grässlätter i öster höjer sig landskapet i branta sluttningar uppåt åt väster. Här uppifrån kan man få en fin utsikt över både parken och sjön.

Aktiviteter

Det lummiga, kuperade landskapet med sin varierande natur lämpar sig väl både för en safari till fots och för att spana på djur från safaribilen. Här finns också möjlighet att paddla kanot eller kanske ta en promenad bland trädtopparna på särskilda gångbroar som tar dig upp till svindlande 18 meter över marken. 

Ett annat spännande äventyr som du inte ska missa är att köra ut med safaribilen efter mörkrets inbrott för att uppleva djurlivet på natten.

Läs mer om parken på Tanzania National Parks

Tarangire National Park

Elefanternas paradis

Tarangire National Park har fått sitt namn efter Tarangirefloden som rinner genom parken som en livsnerv. Eftersom floden är den enda bestående vattenkällan i området drar den till sig stora mängder djur, särskilt under torrperioden. Parken är allra mest känd för sina elefanter, som här kan påträffas i flockar på hundratals individer.

Djurliv och natur

Totalt lever ungefär 3000 elefanter i Tarangireparken, som sträcker sig över en yta på 2850 km2, vilket ungefär motsvarar ett Gotland. Från din utsiktsplats i safarijeepen kan du se på medan dessa bjässar tar sig fram genom landskapet, betar, dricker vatten, eller kanske gräver efter mineraler vid flodstränderna. Det sociala samspelet mellan de olika individerna i flocken är fängslande, och har du väl hittat ett bra utsiktsställe är det lätt att glömma bort att tiden går.

Tarangires öppna slätter och vidsträckta trädsavanner utgör också en perfekt levnadsmiljö för ett stort antal andra djur. Här kan du se både gräsätare som buffel, giraff, zebra, eland, impala och andra antiloper, och rovdjur som lejon, gepard och hyena.

I parken finns också ett stort antal baobabträd, som blivit något av en ikon för en afrikansk safari. Dessa träd kan bli bortåt 300 år gamla och få en omkrets på över 30 meter. Tänk om de kunde berätta om vad de sett och varit med om genom åren!

Aktiviteter

Tarangire lämpar sig både för dagsbesök och för övernattning på någon av de lodger som finns inne på parkområdet. Med safarijeepen förflyttar du dig lätt mellan olika platser där du kan spana på djur och fåglar och hitta de bästa vyerna för att fota och filma. 

Du kan göra kortare turer med jeepen och boka in lunch på någon av lodgerna, men det går lika bra att ta med matsäck och äta ute i det vilda. I parken finns också möjlighet till unika upplevelser som att flyga luftballong eller bege sig ut på safari efter mörkrets inbrott.

Arusha National Park

Den lilla pärlan som har allt

Arusha National Park är en riktig liten pärla som bjuder på stora upplevelser. Här finns berg, dalar, sjöar och gröna slätter, allting bara en halvtimmes körning från Arusha, norra Tanzanias safarihuvudstad. Trots närheten till staden finns här en känsla av lugn och stillhet. Här kan du vara långt bort fast du är nära.

Djurliv och natur

Arusha National Park har ett rikt och varierande djurliv. På de öppna grässlätterna som går under namnet Serengeti Ndogo – Lilla Serengeti – kan man få se bland annat buffel, zebra, giraff, vattenbock och vårtsvin. I träden lever den svartvita guereza-apan, som är lätt att få syn på med sin långa, vita svans, och vid sjöarna samlas ofta flamingos i stora flockar.

Parken domineras av det 4 566 meter höga Mount Meru, som inbjuder till vandringar med vackra vyer. Berget är en gammal vulkan, och i parken finns två kända kratrar. Den ena, Ngurdoto, är en kollapsad krater som liknar ett Ngorongoro i miniatyr. Den andra, Merukratern, ligger närmare bergets topp i vad som kanske bäst kan liknas vid ett kargt månlandskap.

I parken finns flera sjöar. Longilsjön, som är parkens enda sötvattensjö, fungerar som ett vattenhål som drar till sig många djur. Här flyter vassöar omkring, och lägger sig på olika platser beroende på vindriktningen. Momellasjöarna är sodasjöar med olika mineralsammansättning, vilket ger varje sjö sin egen unika färg.

Aktiviteter

Arusha National Park erbjuder en mängd olika aktiviteter. Förutom de klassiska turerna med safarijeep finns möjlighet att utforska omgivningarna till fots under kortare eller längre vandringar. Eftersom parken är relativt liten finns många sevärdheter inom rimligt gångavstånd. Den som vill ha en större utmaning kan bestiga Mount Merus topp, en vandring som tar tre eller fyra dagar. Andra spännande upplevelser som du inte ska missa är kanotpaddling, cykling och safari till häst.

Boka en kostnadsfri personlig rådgivning

Steven&Friends erbjuder 30 minuters kostnadsfri personlig telefonrådgivning när du bokar via oss. Passa på att få experthjälp med dina frågor och värdefull kunskap inför resan. Det skapar trygghet och hjälper dig att få ut det mesta av din upplevelse!